O netopýrech a jiné havěti

Broček


V restauraci U dvou koček,
narodil se pejsek Broček.
S jedním uchem klapatým,
a kožíškem strakatým.


 

Netopýři


Jedna dvě a tři a čtyři,
my jsme malí netopýři,
žijeme si v jeskyni,
od jara až do zimy. 


Kolektory


Dva sluneční kolektory,
dám na střechu od stodoly.
Vystaveny sluníčku,
ohřejou nám vodičku. 


Pejsci I


Když jsem jedl mléčnou kaši,
dívali se pejsci naši.
Jazyčiska nachystané,
nech nám něco, mladý pane! 


Ptáčci


Letí letí ptáček,
má malý zobáček.
Letí letí velký pták,
a má veliký zobák. 


Oslík 


Zavoláme oslíka,
ať nám tady zahýká.
Oslíku, nežvýkej,
radši nám tu zahýkej.

A tak oslík dožvýkal,
a pak krásně zahýkal!
Až se přitom zajíkal. 

Oslíkovo hýkání,
to nám hrůzu nahání.
Oslíku, už nehýkej,
radši bodlák požvýkej.

A tak oslík dohýkal,
a pak bodlák požvýkal.


Netopýr


Dneska ráno, na kus sýra,
chytili jsme netopýra!

Netopýre, co ty uši,
myslíš, že ti velké sluší?

Netopýr se zastyděl,
já bych bez nich neviděl.


Žáby


Potkal žabák žábu,
u starého splavu.
Jestli mě máš ráda,
budeš moje žába.


Spajdrmen


Odborníci na plemena,
vyšlechtili Spajdrmena.
Z člověka a pavouka,
nic dobrého nekouká.
Je to ještě mimino,
tak se ukaž, hrdino!


O pažravě pažravé


Přišla za mnou pažrava,
že ji nikdo neškrábá.
To byl ale hrozný smrad,
stejně mám pažravu rád.


Ryby


Nahoru a dolů,
plavou ryby spolu.
Jedna volá na druhou,
žraloci tu nebudou! 


Pejsci II


Se smradlavou tlamou,
přišli pejsci za mnou.
Se smradlavýma tlamama,
jdou tři pejsci za náma!

 

© 2008-2012 Martin Vala, Ilustrace: Žaneta Ježová

Autor: Martin Vala & Žaneta Ježová
11. 3. 2018 / Důležité články
Frekvenční vlastnosti rostlin

Jak souvisí původ rostliny s jejími účinky? Můžeme oddělit fyzické a spirituální vlastnosti rostlin? A jaká je souvislost s bylinnou napářkou?

 

V hrubohmotné, materiální oblasti ovlivňuje chemické složení rostliny její genetický původ, jedinečnost prostředí, charakter podnebí a zeměpisné pásmo. Tedy vnější podmínky, za kterých rostlina vyrůstá a její DNA, organizující buněčnou stavbu. Dále stresové a časoprostorové souvislosti, za kterých rostlina vyklíčila a byla sklizena, tedy zda semeno vzešlo v příznivý okamžik a jestli se rostlina mohla vyvíjet v celém spektru svého životního cyklu. Tímto jsme stručně definovali materiální vlastnosti. 

Další úrovní jsou vlastnosti spirituální, které jsou dány účelem rostliny ve stvoření. Vzhledem k nesmírnému rozsahu souvislostí, která tuto jedinečnost manifestuje, není v mých silách dohlédnout boží záměr v plném rozsahu, proto se v textu zaměřuju pouze na specifické projevy. Vzhledem k možným chybám v pozorování prosím přijměte tento text jako hypotézu.

Nejen lidová moudrost ukazuje, že existuje souvislost mezi intenzitou účinků rostlin na člověka a vzdáleností od místa jejich původu. Jaký je tento vztah a co jej ovlivňuje? Proč je pro naše tělo nejprospěšnější, pokud jíme potraviny z okruhu 50km* od míst, ve kterých žijeme? Jak je možné, že léčba cizokrajnými léčivými bylinami není v našich podmínkách tak účinná jako v zemích jejich původu?

 

Zdá se, že souvislost je potřeba začít hledat v celistvém pohledu na člověka, jako bytosti žijící mezi dalšími organizmy ve stvoření. To co máme společné je naše polarita. Jsme bipolární bytosti v bipolárním světě. Ať už budeme hledat v makro nebo mikrosvětě, vždycky nalezneme bipolární projevy od atomu až po galaxii. Jablko, které utrhneme ze stromu má svůj jižní (negativní) a severní (pozitivní) pól. Zevnitř je spojeno se stromem, ze kterého přijímá živiny a z vnějšku s okolím, se sluncem. Stejně jako strom, na kterém jablko visí, je spojený kořeny se zemí a korunou s nebem. Vykořeňme jej a uhyne, zastiňme mu slunce a rázem přestane prospívat. Stejně tak naše Země je polární a obdobně je spojena se Sluncem a Slunce s galaxií. Stejnou polaritu nalezneme ve struktuře atomů nebo vlastnosti jakékoliv energie.

Příklady máme všude okolo sebe a řešení přímo před očima, přesto souvislosti nevidíme, anebo je vidět nechceme. A jsou vůbec? Odpovědi jsou v nás.

Při bližším pohledu na povrch jakéhokoliv plodu nebo semene, můžeme pozorovat více či méně výrazné proměny jeho struktury. Stejně tak povrch Slunce nebo Země má svá specifika, která nejčastěji interpretujeme jako tvarové nebo materiálové změny. Ve skutečnosti jsou však veškeré změny na povrchu i pod povrchem utvářeny lokálními frekvenčními odchylkami. Slunce, Země nebo jablko jako celek vibrují na specifických frekvencích, odvislých od frekvencí hierarchicky nadřazených zdrojů. Pokud jablko utrhneme ze stromu a odpojíme jej tak od zdroje, můžeme měřitelně zaznamenat úbytek vnitřního napětí. Tento plod, stejně jako všechny ostatní plody, má schopnost podržet si vnitřní integritu po nějaký čas, což nám v případě jablka dává schopnost jej skladovat, aniž by se po utržení ze stromu rozpadlo. Tato schopnost je vlastní i člověku. Odpojíme-li jej od jeho kořenů, po jistý čas si podrží vnitřní soudržnost, ovšem po čase pozbyde schopnost jednat v souladu s okolím a stane se bezohledným. Odpojme jej spirituálně a dříve či později se stane manipulovatelným.

Můžeme říct, že následkem odpojení je rozladění. Odpojení tedy narušuje integritu. A je lhostejné, bavíme-li se o jablku, planetě nebo člověku. Narušená soudržnost rozlaďuje okolí. Naštěstí pro všechny, podléhají rozladěné elementy rychlému rozkladu. Umanutá snaha podřízených částí celku, rozladit nadřazený zdroj je vysilující a ve výsledku vede k nemocem a utrpení. Příkladem takové umanuté snahy může být devastující konání člověka na planetě Zemi. 

Dostáváme se tak blíže pochopení, jaký vztah má specifické vyzařování okolního prostředí na podřízené prvky. Čerstvě utržené jablko ze stromu na Moravě, bude mít nepochybně jedinečnou chuť, danou absolutním souzněním frekvencí, ve kterých plod vyrůstal. Stejně tak úžasné mohou být fíky ze středomoří nebo hrozny z Itálie, ovšem pro někoho, kdo souzní s frekvencí jiného místa může vyvolat nechtěné disonance. Heřmánek vypěstovaný v Egyptě může mít díky prostředí vyšší obsah měřitelných účinných látek v silicích, než ten stejný druh heřmánku utržený v příkopu Moravy, ovšem jeho spirituální vlastnosti a frekvenční naladění budou na rozladěný, tisíce kilometrů vzdálený organizmus působit jako velmi hrubá ladička. Nabudí, ale nevyladí.

K zamyšlení se nad vztahem mezi původem rostliny a místě projevů jejich účinků mě přivedla bylinná napářka. S mojí ženou Monikou jsme totiž řešili dilema, z jakých bylin namíchat směsi pro napářku tak, aby byl výsledek co nejúčinnější. Oba jsme na vlastní kůži poznali, že čerstvě natrhané byliny nasbírané v našem okolí mají výraznou, pronikavou a nenahraditelnou sílu (viz příklad s čerstvě utrženým jablkem, kořením apod.). Intenzita místa a tedy jakýsi Local Spirit vždy ponese přesnější informaci o naladění, kterého je nám potřeba. Bohužel není v našich silách zabývat se sběrem bylin v takovém množství, abychom pokryli byť i jen naši spotřebu. Pokud můžete sbírat bylinky přes rok ve vašem okolí, neváhejte to udělat, jejich ladění je vám zákonitě nejbližší.

Pokud stejně jako my, milujete napařování a řešíte podobný vnitřní rozpor, můžeme vám doporučit sbírat si průběžně přes rok jednu, dvě vhodné bylinky z vašeho okolí, které pak můžete přidat do koupené směsi. Tím můžete skloubit silné byliny vypěstované v prostředí příznivém pro jejich plný růst a zrání, které dají vaší směsi základní frekvenční ladění planety Země a jemnými bylinami z vašeho okolí dodat vyšší harmonické frekvence, odpovídající prostředí ve kterém skutečně žijete, a tedy vám samotným.

 

S láskou…

Martin Vala "Hokȟá Ská"

  


* Doporučená „konzumační vzdálenost“ se různí. Nejedná se tedy o vědecky či spirituálně podložený údaj, pouze o hypotetický odhad daný pozorováním souvisejících jevů.

Autor: Martin Vala
2. 11. 2017 / Všechny články